ברוב המדינות כבר נערכו הצבעות בפריימריז של כל אחת מהמפלגות, והפער בין שני המועמדים המובילים בכל מפלגה לבין שאר המועמדים במפלגתם הוא גדול באופן משמעותי, אבל כשאנחנו נמצאים בערך חודשיים לפני סבב הבחירות האחרון בפריימריז, שום דבר עוד לא גמור, והמשחק רק הולך ונעשה מלוכלך יותר.
במפלגה הרפובליקנית, שבה כבר מזמן חשבנו שהמסכות הוסרו ואין עוד לאן להתקדם עם הלכלוך, אופיינו השבועיים האחרונים (חסרי ההצבעות) בהדרדרות של השיח לתהומות שעוד לא נראו. חילופי האשמות כלפי נשות המועמדים, קמפיינים מסתוריים נגד מועמדים, התבטאויות קיצוניות, ובעיקר, חזרה של המועמדים מהבטחה שיתמכו בכל מועמד רפובליקאי שייבחר, יהיה אשר יהיה.
בגזרת טראמפ, השבועיים האחרונים לא היו חיוביים במיוחד - אחרי תמונה שרצה ברשתות החברתיות שיצאה נגד אשתו (ייתכן שמצד אנשיו של טד קרוז), הוא צייץ בטוויטר תמונה לא מחמיאה של אשתו של קרוז לצד תמונה מחמיאה של אשתו (דבר שעליו הוא התחרט לאחר מכן); אמר שצריך להעניש נשים שמבצעות הפלות לא חוקיות (גם על אמירה זו הוא סוג של התחרט); מנהל הקמפיין שלו קורי לוונדובסקי הסתבך עם רשויות החוק, כשהוא מואשם בתקיפת עיתונאית (מגוף תקשורת שתומך בטראמפ, Breitbart) במסיבת עיתונאים של טראמפ ביופיטר, פלורידה, ובמקביל התפרסמו חשדות לאירוע תקיפה נוסף של לוונדובסקי כלפי מפגין בעצרת בטוסון, אריזונה. תדמיתו של טראמפ נפגעה כאשר הוא התייצב לצידו של לוונדובסקי, וסרטונים שפרסמה המשטרה המקומית ביופיטר, כמו גם סרטונים מהאירוע בטוסון, מוכיחים את מעשי האלימות של לוונדובסקי; ולבסוף, טראמפ נמצא בפיגור הולך וגדל במדינת וויסקונסין אחרי טד קרוז, כאשר הוא עוד עלול לצאת ממדינה זו ללא צירים ולהיכנס למומנטום שלילי, שירחיק אותו מהמועמדות הרפובליקנית.
הסקרים הארציים שמעמתים את טראמפ מול קלינטון וסנדרס, כמו גם סקרי הפופולריות שלו, הולכים ונעשים גרועים יותר ויותר לטראמפ ובמיוחד למפלגה. החשש הגדול של המפלגה הרפובליקנית הוא מ-Landslide היסטורי של הדמוקרטים, שילווה גם בתבוסה למפלגה בסנאט ובקונגרס, ובהפסדים במדינות אדומות לחלוטין, כולל יוטה ומיזורי, שבסקרים שנערכו בהן הראו שסנדרס וגם קלינטון (אם כי בפער יותר קטן) יועדפו על טראמפ. כמו כן, בסקרי הפופולריות, מדד הפופולריות של טראמפ בקרב המיעוטים נמוך מאוד, ובקרב נשים, כ-75% מהן מחזיקות בעמדות שליליות על טראמפ, כולל 47% מהנשים הרפובליקניות. הנתונים הקשים האלו גורמים לבכירי המפלגה לעשות עוד ועוד מאמצים למנוע מטראמפ את המועמדות. כאמור, טראמפ צריך להגיע ל-1,237 צירים עד סוף ההצבעות. אם בסיבוב הראשון של ההצבעה בוועידה הרפובליקנית אף מועמד לא מקבל את מספר הצירים הדרוש, חלק גדול מהצירים חופשיים להצביע כרוחם, והממסד, יחד עם אנשיו של טד קרוז המיומן, עובדים מאוד קשה (ומצליחים עד כה) כדי לשבץ את הצירים שיהיו אנטי-טראמפ ככל האפשר. כך, בסיבוב שני של הצבעה, לא יהיה לטראמפ סיכוי. זהו מחיר שטראמפ משלם על חוסר ניסיונו הפוליטי ועל כך שהקמפיין שלו בכלל לא עוסק בשיבוץ נציגים. הלחץ של טראמפ מכך שהמועמדות "תגנב" ממנו (אם כי יש לו קייס במקרה הזה, זה לא יהיה הכי דמוקרטי) הוביל אותו להצהיר תחילה שאם לא יקבל את המועמדות תהיה מהומות, והשבוע לא שלל ריצה עצמאית אם הועידה הרפובליקנית הלאומית לא תנהג בו יפה. אם כן, לממסד הרפובליקני אין יותר מדי אופציות טובות. אם התרגילים יצליחו וקרוז ייבחר כמועמד, טראמפ עשוי לרוץ כמועמד עצמאי, ריצה שתסלול לדמוקרטים את הדרך לבית הלבן, ומנגד, אם טראמפ יהיה המועמד זה עשוי להסתיים בתבוסה היסטורית למפלגה.
המפה הרפובליקנית כפי שהיא נראית היום:
במפלגה הדמוקרטית, זה כבר היה נראה כניצחון מובטח לקלינטון, אבל ניצחונות גדולים של סנדרס בשבועיים האחרונים פתחו את הסיפור מחדש. למרות שהפריימריז בוויסקונסין ייערכו בעוד יומיים, ובניו יורק רק עוד כשבועיים, שני המועמדים כבר עובדים קשה בניו יורק. עבור קלינטון, ניו יורק היא קרב בלימה, וגם פרס גדול. הפסד בניו יורק, ארץ מגוריה שאותה ייצגה בסנאט במשך 8 שנים ובה הביסה את אובמה ב-2008, יפתח לחלוטין את הסיפור וייתן מומנטום עצום לסנדרס. ניצחון שם שוב ירחיק ממנה את סנדרס, ויסלול את הדרך למועמדות. גם אם, כצפוי, קלינטון תהיה המועמדת, עדיין יש לה עבודה רבה. קודם כל, היא תצטרך להרגיע את המתח בינה לבין סנדרס, ואולי אפילו למנות אותו, או מישהו מטעמו, כמועמד שלה לסגן הנשיא. אמירותיה של השחקנית, שתומכת בסנדרס, סוזן סרנדון, על כך שייתכן ותעדיף את טראמפ על קלינטון, מייצגות את הבעיה שעומדת בפני קלינטון בפנייה למצביעי סנדרס. שנית, שיעורי הפופולריות שלה לא מזהירים בכלל, ושליליים לרוב, אם כי אל מול טראמפ, מצבה מצוין.
בוויסקונסין אנחנו צפויים לראות ניצחון של קרוז וסנדרס, שרק יאריך את הדרמה ויעביר את מרכז הכובד אל ניו יורק עתירת הצירים שתצביע ב-19.4.
המפה הדמוקרטית כפי שהיא נראית היום:
במקביל, לצערנו, התוצאות של שיח השנאה בבחירות מתבטאות באלימות, כאשר מעשי שנאה כנגד מהגרים, מיעוטים ולהט"בים, כמו גם חקיקה נגדם במדינות הדרום השמרניות, הולכים ומתרבים, ויותר ויותר ניאו-נאצים נראים בציבור. המתח של הבחירות הללו יכול להתבטא בהחלט גם במהומות אלימות שישטפו את אמריקה לקראת הבחירות.
קצת קישורים -
http://www.chicagotribune.com/news/nationworld/midwest/ct-milwaukee-triple-slayings-20160311-story.html חשד לרצח מתוך שנאה של מהגרים במילווקי (שיקגו טריביון)
http://edition.cnn.com/2016/04/02/politics/donald-trump-heidi-cruz-tweet/ טראמפ מתחרט על הציוץ נגד היידי קרוז (CNN)
http://nypost.com/2016/04/03/wisconsin-primary-expected-to-be-tight-race-for-democrats/ הפריימריז בוויסקונסין אצל הדמוקרטים צפוי להיות מירוץ צמוד (ניו יורק פוסט)
No comments:
Post a Comment