Sunday, 11 January 2015

בחירות 2015 - לקראת הרכבת הרשימות

עוד שבוע עבר, שבוע של מזג אוויר קר וקיצוני, גל טרור רצחני בצרפת והתפתחויות משמעותיות גם בגזרת מערכת בחירות 2015.
פרשת הפריימריז בליכוד ושאלת השיריונים - כנראה שהגיעה לסיומה הפארסה שליוותה את ספירת הקולות בליכוד. אחרי שהתוצאות כבר פורסמו, החלו להגיע עוד ועוד תלונות על אי-סדרים וספירה לא נכונה של הקולות. אחרי הספירה החוזרת, דני דנון ויריב לוין עקפו את צחי הנגבי ונכנסו לעשירייה הראשונה על חשבונו של צחי הנגבי, שירד למקום ה-12. בנוסף, אבי דיכטר נותר במקום ה-20, בפער קטן מאוד מציפי חוטובלי. חוטובלי ערערה על התוצאות לוועדת הבחירות של הליכוד, אך קשה לראות את הוועדה מקבלת את הערעור של חוטובלי ומשנה את הרכב הרשימה של הליכוד בדקה ה-90. כלומר, חוטובלי תישאר, כנראה, במקום ה-26, שכרגע נראה ספק ריאלי, אבל אפשרי. כזכור, מתפקדי הליכוד אישרו לנתניהו לשריין שני מועמדים מטעמו במקומות ה-11 וה-23 ברשימה. מכיוון שרק 2 נשים נבחרו ל-20 המקומות הראשונים ברשימה, נתניהו רוצה לצרף לפחות אישה בכירה אחת לרשימה, אבל הוא מתקשה למצוא כזו; ראשת עיריית נתניה מרים פיירברג סירבה להצעה, וח"כ אורלי לוי תישאר כנראה במפלגת ישראל ביתנו. השבוע פנה נתניהו אל הציבור דרך דף הפייסבוק שלו, וביקש שהציבור יציע שמות של אישי ציבור שיאיישו את המקומות המשוריינים. השמות כבר התחילו לזרום, דרך כתובת מייל שהופיעה בסטטוס של נתניהו, אבל רוב השמות לא מתאימים במקרה הטוב ולא קשורים לחלוטין במקרה הרע. למרות פארסת ספירת הקולות בפריימריז ומיעוט הנשים ברשימה, מצבו של הליכוד טוב מאוד יחסית לתחילת הקמפיין, וניכרת התחזקות של המפלגה בשבועות האחרונים בסקרים.
הפריימריז בעבודה - עוד יומיים יערכו הבחירות המקדימות במפלגת העבודה. כ-50,000 מתפקדים יצביעו בעשרות קלפיות ברחבי הארץ ויבחרו את הרשימה לכנסת ה-20, שתהיה סופית רק לאחר שיבוצם של מועמדי התנועה והאישיות הביטחונית בתוך הרשימה המשותפת של העבודה והתנועה. הקרב הגדול יהיה על המקום הראשון בפריימריז (והשלישי ברשימה), בין יחימוביץ' לכבל, כשבימים האחרונים נפוצו שמועות רבות על דיל לחיסול יחימוביץ' שרקמו יחדיו צוות הארבעה, חברי הכנסת כבל, מיכאלי ומרגלית וראש מ.א. גלבוע דני עטר. הארבעה גם היו התומכים הבולטים של הרצוג בהתמודדות לראשות המפלגה בנובמבר 2013, בעוד ששאר חברי הכנסת תמכו ביחימוביץ'. מאז כבר הספיקו כל הארבעה להכחיש על קיומו של דיל שכזה לחיסולה של יחימוביץ', וכבל אף קרא לתומכיו להצביע גם עבור שלי יחימוביץ'. בעשירייה הראשונה צפויות להתברג 3 נשים, למרות שקיימים 2 שיריונים בלבד (כלומר, ייבחרו ללא עזרת השיריונים) - יחימוביץ', שפיר ומיכאלי (לא בהכרח בסדר הזה). גם ח"כ אראל מרגלית צפוי להתברג גבוה ברשימה. בסך הכל יתמודדו 36 מועמדים, ואם נניח ש-25 המקומות הראשונים ברשימה הם ריאליים, הקרב בפריימריז יהיה צפוף. רשימת העבודה-תנועה תראה ככה:
1 - הרצוג, 2 - לבני, 3-6 - פריימריז, 7 - מזכ"ל המפלגה חיליק בר, 8 - עמיר פרץ, 9-10 - פריימריז, 11 - שיריון לאישיות ביטחונית, כנראה מופז; 12-15 - פריימריז, 16 - שיריון לתנועה, כנראה טרכטנברג; 17-20 - פריימריז, 21 - שיריון לתנועה, 22-23 - פריימריז, 24-25 - שיריון לתנועה. כלומר, יש בערך כ-16 מקומות ריאליים דרך הפריימריז; 11 ח"כים מתמודדים על המקומות האלו, ובמקומות האלו יש הבטחת ייצוג ל-5 נשים, 2 נציגי ההתיישבות העובדת ונציג המיעוטים (יש עוד הבטחות ייצוג בהמשך הרשימה). חבר כנסת אחד, וייתכן אף שניים, ימצאו את מקומם בחוץ בסבירות בינונית-גבוהה, בעוד אל הרשימה עשויים להיכנס מועמדים בולטים חדשים, כמו אלדד יניב, עו"ד רויטל סוויד, הלוביסטית ויועצת התקשורת בהירה ברדוגו, הרב הרפורמי גלעד קריב והעיתונאי הערבי זוהיר בהלול. בטור בשבוע הבא אתייחס בהרחבה לתוצאות הפריימריז האלו.










הפריימריז בבית היהודי - ביום רביעי, יום אחד אחרי הפריימריז בעבודה, יערכו אלו בבית היהודי. לנוכח הסקרים המאוד מחמיאים, שטף של מועמדים חדשים הצטרף להתמודדות במפלגה. ריבוי המועמדים (42) והמפקד ההמוני שנערך הופכים את הפריימריז האלו למעניינים במיוחד וללא-צפויים. השיריונים לתקומה ושיריוני היו"ר שאושרו, הופכים את התחרות לקשה מאוד. ב-20 המקומות הראשונים, מלבד היו"ר, יש גם 4 שיריוני יו"ר ו-4 שיריונים לתקומה, בנוסף למקום 10 המשוריין לנציג מרכז המפלגה שייבחר בפריימריז (5 מועמדים). כלומר, נותרו 11 מקומות, מתוכם 3 הבטחות ייצוג לאישה, ועל המקומות האלו יתמודדו 37 מועמדים, בהם 7 ח"כים, יו"ר אם תרצו לשעבר ד"ר רונן שובל, יו"ר מועצת יש"ע לשעבר דני דיין, העיתונאי שמעון ריקלין, הח"כ לשעבר מטעם קדימה אכרם חסון, הרב הצבאי הראשי לשעבר אביחי רונצקי, פעילת השמאל לשעבר ד"ר ענת רוט, העיתונאית סופיה רון-מוריה, ועוד ועוד, וכאמור, רק 11 מקומות פנויים ב-20 הראשונים, כשכרגע רק 16-17 המקומות הראשונים ריאליים כרגע. המועמדים מציגים, פחות או יותר, את אותם רעיונות - לא למדינה פלסטינית, לא לרפורמות חילוניות, מאבק בשמאל, נגד התקשורת, נגד בית המשפט, קצת נושאים חברתיים. מי שסוטה מהקו השולט, כמו בתיה כהנא-דרור, יו"ר ארגון "מבוי סתום" שמסייע לעגונות ולמסורבות גט, שהעזה להגיד שהיא פרגמטיסטית וליברלית בראיון ברדיו, עברה רצח אופי בשבוע האחרון, כשמועמדים שונים בפריימריז, ביחד עם ראשי המפלגה, הבהירו לה, פחות או יותר, שהיא כבר לא תהיה חברת כנסת מטעם המפלגה. גם פרופ' אשר כהן, שמייצג את הצד המתון בציונות הדתית, אבל לא העיז להגיד שהוא פרגמטיסט, לא צפוי להיבחר. הערב ייבחרו במרכז תקומה נציגי תקומה (האיחוד הלאומי לשעבר) לרשימה המשותפת.
כחלון מרכיב רשימה אך נחלש ומאבד מכוחו - השבוע התבהר, פחות או יותר, הרכב הרשימה של מפלגת "כולנו" בראשות משה כחלון. בזה אחר זה הוצגו המועמדים המרכזיים של המפלגה בשבוע האחרון, ונדמה כי בסך הכל, מלבד יואב גלנט, האלוף במיל' שכמעט ומונה לרמטכ"ל, שאר המועמדים הם אפורים, לא מוכרים לרוב הציבור הישראלי ולא מביאים ביחד איתם כמות בוחרים משמעותית. קודם כל, צירופו של אדם כמו גלנט, בעל ניסיון ביטחוני מרשים מאוד אמנם, אבל חסר קשר לאג'נדה החברתית של המפלגה. כזכור, גלנט לא מונה לרמטכ"ל אחרי שהתעוררו חשדות לעבירות בנייה ותכנון בנחלת משפחת גלנט במושב עמיקם, והיועץ המשפטי והמבקר מתחו ביקורת על גלנט, שהובילה לביטול המינוי. גלנט התנצל על הפרשה הזו השבוע; הוא הרוויח כמה נקודות בדעת הקהל, אבל עדיין הוא אינו מצטייר כחברתי. המצטרפים האחרים לרשימת "כולנו" הם דמויות חברתיות ולא מעוררות מחלוקת, אבל הן גם דמויות אפורות וחסרות קסם, וככאלו, כחלון יתקשה להמריא במערכת הבחירות. 
יש עתיד מתחזקת - במקביל לירידה בכוחו של כחלון, יש עתיד של יאיר לפיד ממשיכה להתחזק; לפיד נמצא בכל מקום, תוקף את כולם ובעיקר את נתניהו, מבליט מאוד את הישגיו בממשלה האחרונה ומעלים ככל האפשר את כישלונותיו. בנוסף, הוא חזק מאוד ברשתות החברתיות ובאינטרנט בכלל, והקמפיין החזק מאוד הזה, יחד עם עבודת שטח נהדרת של לפיד ואנשיו, מביא להתחזקות הדרגתית בכוחה של המפלגה, על חשבונו של כחלון. עד עכשיו, יחסית לתנאי הפתיחה הקשים, לפיד עושה עבודה נהדרת ויש עתיד נמצאת במצב מצוין.
ישראל ביתנו ממשיכה לאבד גובה - נדמה שמפלגת ישראל ביתנו ממשיכה לצנוח ולאבד בוחרים, הסקרים לא מחמיאים, בכל יום יש פורש\מופרש חדש מהמפלגה, וליברמן צריך להמציא את עצמו מחדש. את הימין הוא כבר די איבד, ואז צירף את שרון גל, שדי מבריח אותו גם מהמרכז-שמאל. כרגע הוא מנסה לגייס את פורשי התנועה צור ושטרן ואת האלוף (מיל') גיורא איילנד, שלא ברור איך ישבו במפלגה אחת עם אדם כמו שרון גל. אין ספק שכדי להגיע להישג ממשי ולהיות לשון המאזניים לאחר הבחירות, ישראל ביתנו תצטרך לעבור שינוי קיצוני, גם מבחינת הרשימה וגם מבחינת התדמית.
סקרים - נמשכת ההתחזקות של הליכוד, שהשבוע עבר את העבודה-תנועה ברוב הסקרים; עם זאת, גם הרשימה המשותפת לא מאבדת מכוחה ונותרת על 23-24 מנדטים ברוב הסקרים (בחלק 25). הבית היהודי מאבד מעט מכוחו, ייתכן גם שבשל סערת סרטוני מועמדי המפלגה המציגים את התנגדותם לנישואים חד-מיניים ולתחבורה ציבורית בשבת (ונדמה שעל אדם חילוני שדוגל באג'נדה חילונית ועדיין מתכוון להצביע למפלגה הזו לחשוב 10 פעמים). יש עתיד מתחזקת, עולה למספר מנדטים דו-ספרתי ומבססת את מעמדה כמפלגה הרביעית בגודלה, כחלון נחלש כאמור, ישראל ביתנו וש"ס שומרות על כוחן, פחות או יותר, ומרצ נחלשת מעט ל-6 מנדטים כמעט בכל הסקרים. הערבים שומרים על כוחם, ומפלגתו של אלי ישי נשארת בחוץ בכל הסקרים למעט אחד. מצ"ב עדכון הסקרים -

No comments: