השבוע בבלוג אנתח את פניה של הכנסת ה-20, כפי שהיא צפויה להיראות על פי הסקרים הנוכחיים. אחר כך גם סקרים והערות לקראת השבוע האחרון של מערכת הבחירות. בעוד כמה ימים, טור חדש שלי שיסכם את כל מערכת הבחירות ויהיה בעיקר טור סיכום אישי.
הפרופיל המסתמן של הכנסת העשרים - לפני שנתיים, נבחרה כנסת יוצאת דופן. בעקבות בחירות 2013 49 ח"כים חדשים נכנסו לכנסת, ו-27 נשים (מספר שיא). היה נדמה שהמחאה החברתית של 2011 לא הובילה לשום שינוי, ולא תגרום לשינוי פוליטי של ממש בישראל. אולם, בניגוד לכל התחזיות והסקרים, תוצאות הבחירות של 2013 הצביעו על כך שהציבור הישראלי מאס בפוליטיקה הישנה ובחר בשינוי. התחלופה של חברי הכנסת בין הכנסת ה-18 ל-19 הייתה מהגדולות ביותר בתולדות מדינת ישראל. כעת, שבוע לפני הבחירות, זה הזמן לבדוק כיצד תראה הכנסת העשרים על פי תוצאות הסקרים האחרונים. על פי תוצאות הסקרים, כך תראה הכנסת הבאה:
הפרופיל המסתמן של הכנסת העשרים - לפני שנתיים, נבחרה כנסת יוצאת דופן. בעקבות בחירות 2013 49 ח"כים חדשים נכנסו לכנסת, ו-27 נשים (מספר שיא). היה נדמה שהמחאה החברתית של 2011 לא הובילה לשום שינוי, ולא תגרום לשינוי פוליטי של ממש בישראל. אולם, בניגוד לכל התחזיות והסקרים, תוצאות הבחירות של 2013 הצביעו על כך שהציבור הישראלי מאס בפוליטיקה הישנה ובחר בשינוי. התחלופה של חברי הכנסת בין הכנסת ה-18 ל-19 הייתה מהגדולות ביותר בתולדות מדינת ישראל. כעת, שבוע לפני הבחירות, זה הזמן לבדוק כיצד תראה הכנסת העשרים על פי תוצאות הסקרים האחרונים. על פי תוצאות הסקרים, כך תראה הכנסת הבאה:
- לכנסת הקרובה צפויים להיכנס 36 ח"כים חדשים ו-4 ח"כים חוזרים (שכיהנו בעבר בכנסת), לעומת 49 ח"כים חדשים, כאמור, בכנסת הקודמת, ו-7 ח"כים חוזרים. הסיבה העיקרית לכך שלכנסת הקודמת נכנסו 49 חברי כנסת חדשים הייתה בעיקר עקב הצלחתה של מפלגת יש עתיד, שכל מועמדיה לא כיהנו בעבר בכנסת. ברוב הרשימות יש ייצוג משמעותי לשמות חדשים במקומות ריאליים, מלבד המפלגות החרדיות. במידה ומפלגת כולנו של משה כחלון תצליח מעל למצופה בבחירות, מספר הח"כים החדשים צפוי לעלות.
- כרגע, מסתמן כי מספר הנשים בכנסת ה-20 יהיה שווה למספר הנשים בכנסת הנוכחית - 27. ברשימת הליכוד ישנן 4 נשים ב-25 המקומות הראשונים, במחנה הציוני - 9 נשים ב-25 הראשונים, ביש עתיד - 5 ב-15 הראשונים, ובכולנו - 4 נשים ב-10 הראשונים. גם הייצוג הנשי במפלגות הערביות צפוי לעלות עקב שיבוצה של עאידה תומא-סלימאן כמועמדת השנייה מטעם חד"ש ברשימה המשותפת.
- מספר הגנרלים (בעלי דרגת אלוף\רב אלוף) יישאר ככל הנראה 4, בעוד השב"כ יאבד נציג אחד (ישראל חסון, שכבר פרש מהכנסת לטובת ניהול רשות העתיקות) וייוצג בכנסת הקרובה ע"י יעקב פרי מיש עתיד. בכנסת האחרונה כיהנו 4 נציבי משטרה בדימוס (אהרונוביץ', צור, מזרחי ומיקי לוי), ובכנסת הקרובה יכהן ככל הנראה רק ניצב אחד לשעבר - מיקי לוי שממוקם במקום ה-11 ביש עתיד.
- בכנסת העשרים צפויים לכהן כ-15 חברי כנסת בעלי תואר דוקטור, שמתוכם 2 פרופסורים המשובצים ברשימת המחנה הציוני (יוסי יונה ומנואל טרכטנברג).
- הייצוג של לא-יהודים יגדל במעט, כאשר מסתמן כי מטעם המפלגות הציוניות יכהנו כ-2 או 3 ח"כים ערבים (זוהיר בהלול מהמחנה הציוני, עיסאווי פריג' ממרצ וייתכן שגם איוב קרא, הממוקם במקום ה-24 הגבולי בליכוד, יחזור לכהן בכנסת). ברשימה המשותפת 13 המקומות הראשונים הם ריאליים כרגע, כאשר 12 מתוך 13 המועמדים הראשונים הם לא-יהודים (דב חנין, הממוקם במקום ה-8, הוא היהודי היחיד במקום הריאלי).
- מספר הח"כים הדתיים יעמוד, לפי הסקרים, על 39 (לעומת 40 כעת), ומתוכם כ-10 יכהנו מטעם המפלגות הלא-דתיות (הליכוד, יש עתיד, המחנה הציוני).
לקראת השבוע האחרון של מערכת הבחירות - השבוע צפוי להיות רווי באירועים, והמועמדים יעברו ממקום למקום, בכל רחבי הארץ, כדי להפגין נוכחות וכדי לנסות ולשכנע את המתלבטים האחרונים. הליכוד צפוי לערוך השבוע קמפיין "גוועאלד", שיזהיר מפני הפסד אפשרי של הליכוד בבחירות, ומטרתו תהיה להעביר מצביעי ימין מן הבית היהודי, ישראל ביתנו, יחד וגם מכולנו של כחלון, אל הליכוד. נתניהו צפוי לסייר בגוש עציון ובמקומות נוספים ביהודה ושומרון השבוע, כדי לנסות ולהעמיק את אחיזת הליכוד באזורים אלו, על חשבון הבית היהודי. נפתלי בנט והבית היהודי, שבמשך חודשים היה נראה שהם בדרך להישג מאוד משמעותי בבחירות הללו, עשויים לסיים את מערכת הבחירות הזו בהיחלשות לעומת הבחירות הקודמות. המטרה של בנט בשבוע האחרון של הבחירות תהיה לבלום מעבר קולות לליכוד ולנסות לשכנע צעירים המתלבטים בינו לבין כחלון ולפיד. במקביל, המחנה הציוני יגביר את המאמצים בשטח, יקיים כנסים ברחבי הארץ, כולל כנס במגזר הדרוזי, וינסה להעביר שוב ושוב את המסר - "רק הרצוג יכול לנצח את ביבי", בסגנון קמפיין קדימה ב-2009, בתקווה להצלחה דומה. המטרה של המחנה הציוני היא לפתוח פער של לפחות 3-4 מנדטים מן הליכוד, ועל מנת להשיג מטרה זו, ינסו שם "לאכול" את המפלגות האחרות בגוש שלהם, בלי לתקוף אותן אישית כדי לא לפתוח חזיתות נוספות ולא להחליש אותן יתר על המידה. בנוסף, יימשך הקמפיין נגד ביבי, ויועברו מסרים רבים (כמו סרטון המנהרות, שלמעשה חיזק את מעמדו של בנט) שמטרתם היא לגרום למעבר קולות מן הליכוד לבנט, לפיד וכחלון.
יש עתיד, שנמצאת במומנטום נהדר בשטח, תמשיך בפעילות השבוע, בעיקר בקרב המתלבטים, ותמשיך לקרוץ למרכז-ימין ולימין הרך. בשלב הזה של מערכת הבחירות, לפני שנתיים, יש עתיד הייתה עם כ-10 מנדטים. ההתייצבות שלה על 12-13 בסקרים האחרונים מהווה עבורה קרש קפיצה אל עבר 15, 16, 17 ואולי אף יותר, מנדטים. כחלון ינסה להסיט את הדיון לכלכלי-חברתי, ולנגוס בליכוד ובלפיד, ואילו מרצ תנצל את ההזדמנות שנוצרה בעקבות התאכזבותם של מצביעי השמאל מסירובה של הרשימה המשותפת לחתום על הסכם עודפים עם מרצ, כדי להעביר מצביעי שמאל רדיקלי ומצביעים ערבים אל מרצ. סקר "הארץ האחרון שנערך הצביע על כך ש-40% ממצביעי הרשימה המשותפת שוקלים להצביע למרצ, וכמובן שהדבר הזה יעמוד לפניהם של ראשי מרצ בשבוע האחרון של מערכת הבחירות. השבוע כל מועמדי המפלגה יתגייסו ויופיעו בכנסים ובחוגי בית ברחבי הארץ, בעיקר בקיבוצים, בסיס הכוח העיקרי של מרצ, שם יש חשש ממשי לזליגת קולות אל המחנה הציוני. ברשימה המשותפת ינסו לאחות את הקרעים שנוצרו לאחר משבר הסכם העודפים, ולנסות ולשנע כמה שיותר בוחרים אל הקלפי במגזר הערבי. צפו לעוד התפתחויות בגזרת מרצ-הרשימה המשותפת - יש שם התחממות ומתקפות הדדיות, ולדעתי, הם רק ילכו ויחריפו השבוע.
סקרים - זהו השבוע האחרון שבו יהיה ניתן לפרסם סקרים. סקרי יום שישי יהיו הסקרים האחרונים, ולאחר מכן, ב-72 השעות שיוותרו עד יום הבחירות, יערכו סקרים, לצרכים פנימיים בלבד, ויהיה אסור לפרסם את תוצאותיהם. מגמת הירידה של הליכוד בסקרים נבלמה השבוע לאחר הנאום בקונגרס, אך עדיין הליכוד לא הצליח ליצור מומנטום משמעותי. תוצאות הסקרים של השבוע מצביעות על, פחות או יותר, אותו מצב שוב ושוב: שיוויון, עם יתרון קל למחנה הציוני. יש עתיד הולכת ומתחזקת, ומרוויחה יותר ויותר קולות מן הימין. הבית היהודי לא מצליח להתרומם, והרשימה המשותפת נותרת על אותו מספר מנדטים, פחות או יותר. מתפתח כאן קרב, שהוא לא פחות מעניין מהקרב על מי תהיה המפלגה הראשונה - מי תהיה המפלגה השלישית? זהו קרב תלת-ראשי, בין יש עתיד, הרשימה המשותפת והבית היהודי. מרצ רשמה השבוע התחזקות קלה, בעוד אלי ישי ומפלגת יחד, שהיה נראה שהיא פורצת קדימה רק לפני כשבוע, שוב חוזרת להסתובב סביב אחוז החסימה.
אני אחזור בעוד כמה ימים עם טור אישי לסיום ולסיכום מערכת הבחירות, ועם התוצאות של הסקרים האחרונים שיפורסמו. ובינתיים - כתבה מאוד מעניינת, חשובה ובעיקר מטרידה שפורסמה הבוקר ב-The Marker.
No comments:
Post a Comment